Zoeken in Google, maak het jezelf makkelijk
Hoe kan je de Google diamant slijpen? Google is groot. Google heeft veel data. Google heeft heel veel data. Deze data noemen we de diamant van Google. Een diamant van misschien wel 60 karaat. Om deze diamant van Google te slijpen, want dat is wat je wilt als je diamant in handen hebt, zijn gelukkig wat handige zoekhandigheidjes bekend. Niet voor iedereen. Hieronder sommen we een aantal zoekmogelijkheden waardoor je je zoekresultaten kunt verfijnen en je diamant dus kan slijpen. Niet onbelangrijk: weet goed dat veel van onderstaande tips ook in combinatie mogelijk zijn!
1. Zoeken op alle woorden: poezen groningen (77.000 resultaten)
Wanneer je zoekt op alle woorden kan je bijvoorbeeld zoeken op poezen groningen. Je zoekresultaat zal een mengsel worden van ‘poezen’ en ‘groningen’. Zo kunnen er resultaten tussen zitten die gericht zijn op ‘groningen’ of op ‘poezen’.
2. Zoeken op exact woord of exacte woordgroep: “poezen groningen” (6 resultaten)
Wanneer je wilt zoeken op exacte woordgroep kan je bijvoorbeeld zoeken op “poezen groningen”. Je zoekresultaat zal dan alleen resultaten bevatten die “poezen groningen” bevatten. Je ziet dat er slechts 6 resultaten zijn. Dat is nogal een verschil met zoekresultaat 1.
3. Zoeken met een -streepje: uitsluiten van woorden of sites
Mocht je op zoek zijn naar een vacature in groningen dat is het best logisch dat je zoekt op vacatures webdesigner groningen. Nogal breed maar ok, voor dit voorbeeld wel even goed. We krijgen 26.000 resultaten maar willen alle resultaten van de website vacatures.nl verwijderen uit het resultaat. We voeren de volgende zoekopdracht in vacatures webdesigner groningen -site:vacatures.nl. Mochten we ook nog linkedin.com willen verwijderen dan krijgen we de zoekopdracht: vacature webdesigner groningen -site:vacatures.nl -site:linkedin.com.
4. Gebruik het * (sterretje) als joker in je zoekopdracht
Toen je vroeger aan het voetballen was met oneven aantallen was er vaak een ‘joker’. De joker was bij het team dat op dat moment de bal bezat. De joker was dus eigenlijk bij iedereen. Wanneer je het sterretje (*) in je Google zoekopdracht gebruikt telt deze, net als bij het voetbalspel van vroeger, voor alles. Zoek je bijvoorbeeld op: “je moet een gegeven * niet in de bek kijken“ dan krijg je alle exacte zoekresultaten waar * voor alles kan tellen. Zoek ik op “je moet een gegeven * niet in de bek kijken” -paard dan krijg ik alle resultaten waar het * juist geen ‘paard’ is, wat je zou verwachten. Leuk om te kijken wat mensen van dit spreekwoord maken.
5. Zoeken op een specifieke website of juist een website uitsluiten
Wil je op nu.nl zoeken naar dat ene nieuwsbericht met het woord ‘pindakaas’ dan kan je in Google de volgende zoekterm opgeven: pindakaas site:nu.nl. Op deze zoekopdracht krijg je 338 resultaten. Allemaal pagina’s binnen nu.nl die voldoen aan de ‘pindakaas’ zoekterm. Indien je op 2 sites wilt zoeken gebruik je deze zoekopdracht: pindakaas site:nu.nl site:geenstijl.nl
Mocht je juist de website nu.nl niet in je zoekopdrachten willen hebben, gebruik dan het min (-) teken: pindakaas -site:nu.nl. Je krijgt nu alle zoekresultaten waar de website nu.nl juist niet in voorkomt.
Goed om te weten: zorg dat je geen spatie na ‘site:’ typt. Zoeken op: pindakaas site: nu.nl zal niet werken terwijl pindakaas site:nu.nl wel werkt.
6. Zoeken in de meta title van een specifieke website
De “meta title” is de eerste regel die een bezoeker van ieder afzonderlijk zoekresultaat ziet. Daaronder zie je vaak de beschrijving van het zoekresultaat, dit noemen we vaak de ‘description’. Mocht het je niets zeggen, dit kan je vergeten. Je kan er echter wel op zoeken. Mocht je op onze website willen zoeken naar alle pagina’s waar het woord ‘jeroen’ in voorkomt dan kan je de volgende zoekopdracht gebruiken: site:b2design.nl intitle:jeroen. Je krijgt nu 1 resultaat… mooi!
7. Zoeken in de tekst van een specifieke website
Ik heet Jeroen. Mocht je nou echt heel graag willen zoeken op welke pagina’s van dit domein mijn naam gebruikt wordt, gebruik dan de volgende zoekopdracht: intext:jeroen site:b2design.nl. Nu krijg je alleen de pagina’s waar het woord ‘Jeroen’ in voorkomt.
8. Zoeken in de url van een specifieke website
Op het moment van schrijven zijn er 218 aparte url’s van b2design.nl door Google geindexeerd. Dit zijn 218 unieke url’s. Indien we in deze unieke url’s willen zoeken op het woord ‘design’ dan kan je de volgende zoekopdracht gebruiken: inurl:design site:b2design.nl. Het is echter goed om te weten dat er niet gezocht wordt in de domeinnaam. In ons geval (www.b2design.nl) zou dat 218 resultaten geven. Nu krijgen we er gelukkig maar 3.
9. Combinaties: exacte woord in url + exact woord in title + exact woord in de tekst + filteren op laatste maand
Voor het zoeken naar nieuwe pagina’s die met een bepaald onderwerp te maken hebben, is het slim om een combinatie van bovenstaande ‘diamant slijptechnieken’ te gebruiken. We willen op zoek gaan naar pagina’s die het woord ‘vluchteling’ in de url hebben staan, die de woord vluchteling in de ‘meta title’ hebben staan en die het woord ‘chocopasta’ in de tekst van de pagina hebben staan. We willen geen resultaten van nu.nl in de zoekresultaten zien.
Je komt dan op de volgende zoekopdracht: intext:chocopasta inurl:vluchtelingen intitle:vluchtelingen -site:nu.nl De lijst met zoekresultaten kan je eventueel nog filteren op resultaten die de laatste maand uur zijn geindexeerd.